Lenf Bezlerinde Büyüme Bir Uyarıdır!
Çocuklarda sık görülen lenf bezi büyümesi anne babalar için çoğu zaman ciddi endişe oluşturabilmektedir. Sıklıkla geçirilen bir enfeksiyonla ilişkili olan lenf bezi büyümesi, bazı durumlarda ise lösemi/lenfoma gibi önemli hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Bu nedenle dikkatli bir değerlendirme ile lenf bezi büyümesinin sebebi kısa sürede ortaya çıkarılmalıdır.
Lenf Bezi Nedir ve Vücudumuzda Nerelerde Bulunur?
Lenf bezleri vücudumuzda en çok boyun, koltuk altları, kasıklar, göğüs ve karın boşluğu gibi alanlarda kümeler halinde bulunurlar. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçasını oluşturan bu bezlerin ana işlevi vücudumuzu zararlı madde ve mikroplardan korumaktır. Lenf sıvısındaki zararlı madde ve mikropları filtre ederek kana karışmasına engel olmalarının yanında mikroplara karşı bağışıklığımızı güçlendirirler.
Lenf Bezi Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda lenf bezi büyüme nedenlerinin belirlenmesinde lenf bezlerinin boyutu, sayısı, yeri, çevre doku ile ilişkisi, kıvamı, hastanın yaşı ve beraberindeki diğer bulguların (ateş-kilo kaybı-gece terlemesi-döküntü-kansızlık vb..) olup olmaması dikkate alınmalıdır. Beze büyümesinin sebepleri çok çeşitli olup en sık görülenleri;
- Enfeksiyonlar: soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diş apsesi, kızamık, kabakulak, toksoplazma, tüberküloz (verem), AIDS vb..
- Bağışıklık sistemi hastalıkları: Eklem romatizması, Lupus hastalığı, Kawasaki hastalığı, vaskülitler vb..
- İlaçlar
- Lösemi/lenfoma ve diğer kanserler
Tanısı Nasıl Konur?
Çocuğun tanısal yaklaşımında gereksiz tetkik isteyerek zaman kaybına yol açmamak için ayrıntılı öykü ve fizik muayene eşliğinde her vaka ayrı değerlendirilmelidir. Kan testlerinin yanı sıra hastalığın tanısı için akciğer grafisi, ultrason, bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik tetkikler yardımcı olmaktadır. Gerekli hastalarda kesin tanı için biyopsi ve patoloıjik inceleme yapılmalıdır.
Tedavisi Nasıldır?
Tanı kesinleştirildikten sonra nedene yönelik tedavi uygulanır. Enfeksiyon saptanmışsa antibiyotik ve ağrı kesiciler verilebilir. Vakaların çoğunda neden bir enfeksiyon olmakla birlikte, lenfoma/lösemi ve diğer çocukluk çağı kanserlerinin gözden kaçırılmaması ve erken tanı konulması gerekmektedir.
Doğru tanı ve tedavinin yolu ilgili uzmanca yapılacak ayrıntılı ve özenli bir değerlendirmeden geçmektedir.
Bir yanıt yazın