Demir Eksikliğinde Beslenme Nasıl Olmalı?
Demir eksikliğine bağlı kansızlık çocuklar için çok önemli bir hastalıktır. Bu hastalık başlangıçta iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, toprak- kağıt ve anormal maddeler yeme isteği yapar.
Tedavi edilmemesi durumunda ise bu belirtilerde artışın yanında dilinde yara, tırnak yapısında bozulma, büyüme ve gelişimde duraklama, kalp yetmezliği, öğrenme ve zeka gelişiminde azalma gibi çok önemli ve geri dönüşümsüz sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde en önemli unsur beslenmedir. Demir açısından en zengin gıda anne sütüdür. İlk 2 yaşına kadar çocuğunuza mutlaka anne sütü vermelisiniz.
Ek olarak çocuğunuzun aşağıdaki listede verilen gıdalarla beslenmesi kansızlığı önleyecek veya mevcut kansızlığı düzeltecektir.
Beslenme
- Kırmızı et (dana ve kuzu eti, karaciğer ve dalak)
- Pekmez (ev yapımı pekmezler topraktan süzüldüğü için tüm demirini kaybetmiştir. Bu nedenle Tarım Bakanlığı onaylı ve ambalajlı üzüm, hartnup-keçiboynuzu ve dut pekmezi tüketilmelidir)
- Yumurta (özellikle sarısı )
- Kuru baklagiller (kuru fasulye, soya fasulyesi, barbunya, yeşil mercimek, nohut)
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka, maydanoz, kereviz yaprakları vb..)
- 5 yaşından büyük çocuklar için kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fıstık, antep fıstığı, kabak çekirdeği
- Tavuk
- Balık (özellikle somon)
- Meyvelerden özellikle şeftali, üzüm, kayısı
Bu gıdalarla birlikte turunçgiller, narenciye ve sebze (karnabahar, patates, lahana, vb) tüketilmesi diğer gıdalarla alınan demirin kana geçişini arttıracaktır. Çocuğunuza her gün bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içirmeniz kansızlığı daha hızlı düzeltecektir. Çay, kahve ve aşırı süt tüketilmesi ise zararlıdır.
Sağlıklı günler dilerim.
Bir yanıt yazın