Çocuğumda Unutkanlık Var, Acaba B12 Vitamin Eksikliği Mi Var?
B12, vücudumuzun temel fonksiyonları için yaşamsal öneme sahip bir vitamindir. Eksikliği durumunda hücrelerimizin çekirdekleri yeterince olgunlaşamaz. Bunun sonucunda tüm vücudumuzu ilgilendiren, en çok da kan, beyin ve sinir sistemini ilgilendiren önemli sorunlar açığa çıkar.
B12 Eksikliğinde Hangi Hastalık ve Belirtiler Görülür?
B12 eksikliği olan çocuklarda kansızlık, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, fazla uyuma, sabahları zor uyanma, çabuk yorulma, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, öğrenme güçlüğü, sinirlilik, depresyon, baş dönmesi, okul başarısızlığı veya okul başarısında düşme, iştahsızlık, dilde yara ve yanma hissi, karın ağrısı, ishal, saç dökülmesi, ciltte renk değişikliği ve beneklenmeler, el ve ayaklarda his kaybı ve karıncalanma, denge bozukluğu, bebeklerde çevreye karşı ilgisizlik, iletişim kurmama, emmede azalma ve zorlanma, istemsiz hareketler, havale geçirme ve hatta komaya kadar giden durumlar görülebilmektedir.
Çocuklarda B12 Vitamin Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
Çocuklar büyüme çağında olduğu için vitamin ihtiyaçları biz erişkinlerden daha fazladır. Ayrıca çocukların vitaminleri depolama kapasitesi erişkinlerden daha az olduğu için kısa süreli beslenme bozukluğunu takiben hemen eksiklik bulguları açığa çıkar.
B12 vitamini vücudumuzda üretilemez, dolayısıyla gıdalarla dışarıdan almak zorundayız. En sık neden yetersiz ve dengesiz beslenme ve vitamin B12 içeren gıdaların yetersiz tüketilmesidir (vejeteryan beslenme).
Anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerinde B12 eksikliği varsa çocukta da B12 eksikliği görülmektedir.
Bunun yanında uzun süreli antibiyotik ve mide ilacı kullanımı, bazı mide ve barsak sorunları ile doğuştan gelen bazı hastalıklar da B12 eksikliğine neden olmaktadır.
B12 Vitamini En Çok Hangi Gıdalarda Bulunur?
B12 hayvansal gıdalarda bulunan bir vitamindir. En çok kırmızı et, dana/kuzu karaciğeri ve diğer sakatatlarda, yengeç, karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz canlılarında, balık, tavuk, süt ve yumurtada bulunur.
Ayrıca az miktarda peynir ve yoğurtta da bulunur.
Teşhis ve Tedavisi Nasıldır?
B12 eksikliği teşhisi, dikkatli bir tıbbi öykü ve muayenenin arkasından yapılacak tam kan sayımı, kan yayması incelemesi ve kanda B12 düzeyi tayini ile kolayca yapılabilmektedir.
Asıl önemli olan ise B12 eksikliği yapan nedenin ortaya çıkarılmasıdır. Aksi halde yapılacak tedavi geçici ve kısa süreli fayda sağlayacaktır.
Tedavide B12 içeren gıdaların tüketilmesinin yanında küçük çocuklarda B12 iğnesi, büyük çocuklarda iğne ya da B12 hapı kullanılmaktadır. İlacın dozunun ve süresinin ayarlanması çok önemli olup yanlış uygulandığında ciddi hayati sorunlara neden olmaktadır.
Bir yanıt yazın